Anders Hansen om varför vi har ångest

 

 

-Det konstiga är inte att det finns människor som har ångest, utan att det finns människor som inte har det!

Det förklarar läkaren och psykiatrikern Anders Hansen i nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta”.

 

 

Anders Hansen är läkaren och psykiatrikern som blev fick ett stort genombrott med boken “Hjärnstark”. Där fastslog han att fysisk aktivitet är en av de bästa medicinerna mot bland annat depressioner. När han nu gästar han Alexandra Charles fortsätter diskussionen kring vår fascinerande hjärna, och varför vi idag mår så dåligt när vi borde ha det så bra.

Som vanligt är det evolutionen vi kan skylla på. Eftersom vi i tusentals år levt i en livsfarlig värld, där hälften av oss dog innan tonåren, överlevde de förfäder som såg katastrofer överallt. Kort sagt - de som målade fan på väggen och hade ångest!

-Ja, känslor finns inte för att vi ska må bra, känslor finns för att putta oss till ett beteende som hjälper oss att överleva, säger Anders Hansen.

Ångest är alltså inget tecken på en trasig hjärna, utan på en stark hjärna. En stark hjärna som gör allt för att klara livhanken.

-Det är en tröst för många av mina patienter som inser att “jag är alltså inte skadat gods eller trasig på nåt vis”, säger han.

I vår hjärna finns också amygdala som är konstruerad för att skanna av faror.

-Och den är som en brandvarnare, den älskar att signalera fara. Så att den spökar ibland är helt normalt. Att förstå det dämpar också ångesten.

Vi är alltså inte skapade för att vara ständigt lyckliga, helt enkelt?

-Nej, evolutionen vill föra generna vidare, och det var inte de lyckligaste förfäderna som gjorde de, utan de som överlevde, säger Anders och fortsätter:

-Att uppleva kontinuerlig lycka är alltså orealistiskt. Då slutar vi att utvecklas och går under. Att vara nöjd hela tiden är att lägga ribban på en ouppnåelig nivå.

Att allt fler unga mår dåligt idag, skylls ibland på sociala medier. Där finns ännu inga bevisade orsakssamband, förutom att man vet att tonårstjejer som lägger mycket tid på sociala medier riskerar att må sämre.

-Det farliga är vad sociala medier tar tid ifrån, säger Anders Hansen. Det tar timmar från vår sömn, från fysisk aktivitet, från sociala kontakter. Vi berövas våra skyddsfaktorer.

Han tror att om 20 år så kommer vi att se tillbaka och inse att vi var oerhört naiva som implementerade sociala medier så okritiskt.

-Det är ett enormt hyckleri av eliten i Silicon valley, när de sätter sina egna barn i skolor som har få digitala verktyg. Forskningen vet idag att barnen lär sig läsa sämre på en skärm än med hjälp av fysisk bok. Att slänga ut böckerna och bara läsa på skärmen funkar alltså inte.

Gränser är därför bra. Under två år inga skärmar och upp till fem år max en timme om dagen, uppmanar WHO, Världshälsoorganisationen. Bra, menar Anders Hansen.

-Vi kan inte riskera att chansa med en hel generation.

Det viktigaste är att vi lär oss att använda tekniken på ett smartare sätt. Vi måste kontrollera den och inte tvärtom.

-Vi måste komma ihåg att några tjänar mycket pengar ta vår uppmärksamhet ifrån oss, säger Anders Hansen.

Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Alexandra Charles . Innehållet i podden är skapat av Alexandra Charles och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.