I maj 2022 la Klimaträttsutredningen fram sitt slutbetänkande "Rätt för klimatet SOU 2022:21". Utredningen tillsates i slutet av 2019 när Anders Danielsson förordnades som särskild utredare med uppdrag att se över relevant lagstiftning i syfte att ge det klimatpolitiska ramverket genomslag och förbättra förutsättningarna för att nå Sveriges klimatmål.

I detta avsnitt gästas vi av Anders Danielsson för att diskutera utredningen, dess slutsatser och vad som hittills kommit ut av den. Utöver klimaträttsutredare har Anders en mycket gedigen erfarenhet från statlig förvaltning med uppdrag bland annat som chef för Säpo och Migrationsverket och som landshövding.

Vi pratar, bland mycket annat, om hur man i utredningen resonerade kring förutsättningarna för att ge klimatperspektivet större genomslag i miljöbalken. Även om utredningen kom fram till att det finns ett begränsat utrymme för detta lämnade man förslag på en förändrad platsvalsregel med större vikt för klimatperspektiv. Därutöver föreslogs bland annat regelförenklingar för starkströmsledningar och ändringar i plan- och bygglagen för att skapa förutsättningar för en effektivare användning av befintlig transportinfrastruktur samt främja kollekt resande.

Vi tar också upp frågor som hur miljörättens logik och utformning fungerar i en sådan process som klimatomställningen innebär, vilken roll EU-rätten spelar och hur olika typer av styrning används för olika miljöpolitisk mål.

För att komma i kontakt med oss som gör podcasten kan ni skicka ett mail till aron.westholm@law.gu.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Miljön och Juridiken. Innehållet i podden är skapat av Miljön och Juridiken och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.