Havsbaserad vindkraft spelar enligt många bedömare en viktig roll i att möta Sveriges ökande elbehov. Samtidigt är etableringen av vindkraftparker utmanande från ett rättsligt perspektiv, inte minst när det sker till havs. I den nyligen presenterade propositionen om energipolitikens långsiktiga inriktning (prop. 2023/24:105) talas om ett behov av åtgärder för att förbättra förutsättningarna för en effektiv utbyggnad av vindkraft.

Mot denna bakgrund är temat för det trettonde avsnittet av Miljön och juridiken de rättsliga förutsättningarna för havsbaserad vindkraft med särskilt fokus på förhållandet mellan planering och tillståndsprövning. Till vår hjälp har vi Emma Sjöberg som idag arbetar med vindkraft i den privata sektorn men som också har lång erfarenhet av arbete med miljöjuridiska frågor i regeringskansliet.

Trots såväl statlig havsplanering som kommunal planering av kustzonen tycks förutsebarheten för den som vill etablera havsbaserad energiproduktion vara låg vad gäller möjligheten att få olika nödvändiga tillstånd och hur olika intressen kommer att vägas mot varandra i de nödvändiga prövningarna. Varför är det så? Skulle planeringen kunna bidra till större tydlighet och bättre hantera en del av de intressekonflikter som idag gör att projekt för havsbaserad vindkraft ofta präglas av en hög grad av osäkerhet under mångåriga prövningsprocesser?

För att komma i kontakt med oss som gör podcasten kan ni skicka ett mail till aron.westholm@law.gu.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Miljön och Juridiken. Innehållet i podden är skapat av Miljön och Juridiken och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.