Lera är ett av våra äldsta och viktigaste byggmaterial. Den blir till tegel, takpannor, keramik, puts, isolering och mycket annat. Men hur kan man använda lera idag? Är till exempel lerbadrum en bra idé för ett hållbart hus?

 

Johannes Riesterer, ugnsmurarmästare och lerbyggare, bygger med lera och håller kurser i hantverket. I det här avsnittet förklarar han mer om lerans många olika egenskaper, och vad kan ska tänka på när man använder lera i sitt hus. Han berättar också att många tror att det inte är tillåtet att bygga badrum i lera idag:

 

- Att bygga badrum i lera är lagligt i Sverige. Det som kallas ”standard” är en rekommendation från branschen, berättar Johannes.

 

Dessutom pratar vi med det nya länsombudet i Skåne, Emil Billbäck som är engegerad i försvarandet av en rivningshotad kyrka. Och så tar vi naturligtvis upp den anrika kolsyrefabriken i Liljeholmen. Du som lyssnar får dessutom ett specialerbjudande när du blir medlem i Byggnadsvårdsföreningen under september 2021!

LÄNKAR

Johannes artikel om lera: https://byggnadsvard.se/lita-pa-leran/

Sörmland museum, föreläsning: https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/hallbart-hemma/okonventionella-badrum-1/

Facebookgruppen Lita på leran: https://www.facebook.com/groups/686884902197538

Bevara Bunkeflo kyrka: https://www.facebook.com/bunkeflokyrka

Lövholmen: https://www.facebook.com/groups/329589638575828

 

 

 

 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör byggnadsvardspodden. Innehållet i podden är skapat av byggnadsvardspodden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.