Vem har ansvaret för att genomföra en nationell struktur för klinisk forskning?

Klinisk forskning är ett av sjukvårdens kärnuppdrag för god och säker vård, idag men också imorgon. Men, den kliniska forskningen i Sverige står inför stora utmaningar och antalet kliniska läkemedelsprövningsansökningar minskar. Forskningstid dras in och den svenska modellen med forskande kliniker har stora utmaningar i dagens hälso- och sjukvård. För en fortsatt god hälso- och sjukvård måste det finnas en möjlighet att kombinera forskning och undervisning med klinisk tjänstgöring. Utöver detta behöver vi strukturer som kan underlätta för samverkan, och i den nationella life science-strategin finns det tydligt angivet att det är viktigt att underlätta och främja kliniska prövningar och innovation. Även strukturer för samverkan är ett av åtta prioriterade utvecklingsområden.    Det senaste avsnittet av podden Vi forskar för livet handlar om just klinisk forskning och kliniska prövningar med fokus på Vem som har ansvar för att genomföra en nationell struktur för klinisk forskning. 

Gäster: Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar och licenser på läkemedelsverket, Marie-Louise Hänel Sandström (M), ledamot i Riksdagen samt i Sällskapet riksdagsledamöter och forskare Rifo, och Mats Ulfendahl, professor, forskningsdirektör i Region Östergötland.

Programledare: Maria Arroyo, Samhällspolitisk chef på Johnson & Johnson

37 minuter

EM-170967

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Janssen Sverige. Innehållet i podden är skapat av Janssen Sverige och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.