I det här tionde avsnittet av Filosofisk podcast gästas vi av Sofia Näsström och Folke Tersman som diskuterar ämnet demokrati. Vad är egentligen demokrati för något och varför är det något att ha? Vilka hot står demokratin inför idag och vilken framtid väntar för denna antika idé?

Avsnittet spelades in på Världsfilosofidagen den 17 november framför en livepublik på Hedengrens bokhandel i Stockholm.

Gästernas filosofitips: Att bilda sig – att läsa litteratur, att prata med andra om det som är svårt – och försvara folkbildningen; “Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” (2022), bok av Andreas Cervenka; “Severance” (2022), tv-serie skapad av Dan Erickson.

Redaktionens tips: ”Demokrati: En liten bok om en stor sak” (2021), bok av Sofia Näsström; ”Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid” (2020), bok av Folke Tersman och Torbjörn Tännsjö.

I Filosofisk podcast diskuteras filosofiska ämnen med inbjudna gäster. Vi som leder samtalen är Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan. Podden görs i samarbete med Filosofisk tidskrift och Bokförlaget Thales. Just det här avsnittet görs även i samarbete med forskningsprojektet Massans visdom som finansieras av Vetenskapsrådet. Nya avsnitt släpps ungefär varannan månad med ett lite längre sommaruppehåll.

Filosofisk tidskrift finns på Facebook: www.facebook.com/filosofisktidskrift

Poddens mailadress är: [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Filosofisk podcast. Innehållet i podden är skapat av Filosofisk podcast och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.