“6 frågor som användare behöver svar på för att konvertera” – Seif Fendukly, Product Manager på Storytel
Avsnitt

“6 frågor som användare behöver svar på för att konvertera” – Seif Fendukly, Product Manager på Storytel

Seif Fendukly är Product Manager för teamet Conversion & Activation på ljudboksstreamingtjänsten Storytel. Han är data- och systemvetare i grunden och har tidigare jobbat som konverteringsoptimeringskonsult med bland annat Natural Cycles och Lifesum. Han delar många olika experiment han gjort på flera bolag. 


Seifs team jobbar med onboarding i Storytels app, att nya användare känner att WOW, det här är en kul app som jag vill använda. 


Precis som i alla streamingtjänster är innehållet den allra viktigaste faktorn i produkten. 


Ett annat projekt som Seifs team jobbar med är att ta reda på hur konverteringsgraden för bokdetaljsidor kan ökas. I och med att den som kommer till sidan själv har gjort en sökning på bokens titel vet de att den här personen är intresserad av just den boken, men ändå konverterar de inte. En sak som de har sett är viktigt är hur de kommunicerar Stotytels erbjudande. 


Olika marknader har olika beteenden, i vissa marknader är det inte lika vanligt att läsa eller lyssna på böcker. 


I ett A/B-test de nyligen gjorde där de testade att ändra designen på sidan, gjorde de ett klassiskt misstag i konverteringsoptimering eftersom de ändrade många olika saker. Det enda de kunde se var att den nya designen gav sämre konvertering, då var det bara att stryka den designen men de kunde inte lära sig så mycket mer av det experimentet. Det är ganska svårt att övertyga andra om att det inte är en “ful design” som är problemet och att en “snyggare” design skulle kunna förbättra konverteringen. 


Seif berättar om hur de prioriterar sin backlog och en framgång har varit att jobba nära teamet och peppa alla i planeringen och göra prioriteringen tillsammans utifrån affärsmålen där produkten ska stötta i det. 


Seif delar även ett case från Lifesum som är en app för att planera och registrera sin mat för att nå en kroppsvikt man vill ha. En utmaning de hade där var att förklara vad värdet var med premium-abonnemanget. De förstod att användarna inte förstod skillnaden mellan gratisversionen och betalversionen. De löste det genom att utgå från en checklista med sex frågor som användarna frågar sig när de hamnar på en landningssida och behöver svar på för att vilja gå vidare. 6 frågor som användare frågar sig själva när de landar på en sida:

• Relevans – Vad är syftet med sidan och vad kan jag förvänta mig?

• Värde – Vad finns det för värde för mig? På vilket sätt löser tjänsten mina problem bättre än andra?

• Förtroende – Vad tycker andra om tjänsten och hur har andra blivit hjälpta?

• Action – Vad vill sidan att jag ska göra? Finns det en tydlig Call To Action?

• Användbarhet – Är det tillräckligt enkelt och smidigt att använda den här tjänsten?

• Försäkran – Om jag köper den här binder jag upp mig för alltid?


Utifrån dessa sex principer började de titta på hur de kunde svara på alla dessa frågor på landningssidan och lyckades öka konverteringsgraden otroligt mycket. De lyckades även öka Retention och Lifetime Value.


Vill du vara med och berätta om hur ditt företag jobbar datadrivet? Hör av dig till oss på Linkedin.


Vi som pratar heter Joni Lindgren och Jasmin Yaya. Producerat av Niklas Bryngelsson.


Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Joni Lindgren & Jasmin Yaya. Innehållet i podden är skapat av Joni Lindgren & Jasmin Yaya och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.