#4 Ekonomisk frihet och jämställda investeringar med Sandra Bourbon
Avsnitt

#4 Ekonomisk frihet och jämställda investeringar med Sandra Bourbon

Hur mycket lönar sig jämställdhet egentligen? Sandra Bourbon, aka Framtidsfeministen, investerar endast i jämställda bolag med sikte på att bli ekonomiskt fri. Portföljen är ett bevis på att jämställdhet gynnar företag. 


Sandra Bourbon delar med sig av sin strategi på börsen. Dessutom ger hon sina bästa spartips och guidar i hur man behöver justera sitt beteende för att kunna lägga undan mer pengar. 


Hur ser din strategi ut på aktiemarknaden? 

– Jag utgår från när jag behöver pengarna. Det var en stor barriär för mig. Jag trodde att man behövde sitta och tajma börsen och hålla sig väldigt insatt. Vill du ha pengarna inom 0-2 år, då ska du ha dem på ett sparkonto, gärna i en nischbank så du får lite ränta. 3-6 år, då har jag dem i en global aktiefond och en blandfond. Där gör jag inget aktivt, utan jag har valt fonder som är billiga, med under 0,5 procent i avgift. Annars äter avgiften upp avkastningen oftast. Längre bort än 7 år så investerar jag pengarna i aktiefonder eller aktier. Halva mitt kapital investerar jag i Framtidsfeministens portfölj, vilket är åtta bolag, säger Sandra Bourbon.


Hur har du valt ut bolagen i din portfölj Framtidsfeministen? 

– Jag startade portföljen i maj 2015 och strategin har sett ungefär likadan ut, men jag förfinar den lite hela tiden. Jag har fem steg jag går igenom. Jag tar bolag från Stockholmsbörsen och först kollar jag att bolaget är jämställt. Med jämställt menar jag minst 40/60 fördelning i högsta ledningsgruppen. Jämställdhet och högre lönsamhet är mest korrelerat till ledningsgruppen, lite mindre till styrelsen och inte alls om vd är man eller kvinna. Av Stockholmsbörsens cirka 300 bolag finns ungefär 60 kvar. Sen kollar jag att bolaget ger utdelning. Sen tittar jag på att de växer och har stabila vinstmarginaler. Sen läser jag på om företaget. Förstår jag hur de tjänar sina pengar, tror jag att man kommer vilja ha deras tjänster och produkter i framtiden? Det sista jag gör är att jag ser till att sprida köpen över fem branscher så att jag får en riskspridning. 


Du vill bli ekonomiskt fri. Kan vem som helst bli ekonomiskt fri? 

– Det finns en som heter Miljonär innan 30 och ekonomiskt fri innan 40 på Twitter. han har skrivit en massa böcker och han har en räkneregel. Sparar du 30 procent av lönen kommer det ta 21 år. Sparar du 50 procent tar det 15 år. Och sparar du 70 procent av lönen, efter skatt alltså, så tar det 8 år. Det handlar inte om hur mycket pengar du tjänar, utan hur mycket du kan investera och hur lite du kan leva på. Hur låga kostnader du har. 


Hur håller du dig borta från att ta en kaffe på stan eller äta lunch ute?

– De första två åren sa jag nej till allt. Färska hallon på Ica kostade för mycket för mig. Det kunde jag inte förmå mig att köpa. Då blev det ganska lätt att säga nej till allt. Jag hade säkert inga kompisar kvar haha. Jag pluggade vid sidan av jobbet så jag hade ändå ingen tid över. men sen efter de två åren, då fick jag ångest över att köpa en kaffe ute. 30 kronor – vilken ångestattack. Man kan köra en utmaning med sig själv en månad och säga nej till allt. Då kommer du månaden efter se vad du verkligen uppskattar. Då blir det ingen slentriankaffe eller påse nötter, när du kunnat ta med en näve nötter för fem kronor. Det krävs en beteendeförändring, säger Sandra Bourbon. 


Hör mer om Sandra Bourbons livsstil och väg mot att bli ekonomiskt fri i avsnittet Ekonomisk frihet och jämställda investeringar Sandra Bourbon.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Isabella Ahmadi. Innehållet i podden är skapat av Isabella Ahmadi och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.