Sedan andra världskriget har den svenska borgerligheten värnat internationellt samarbete, men nu hörs allt fler kritiska röster mot såväl internationella konventioner som EU. Samtidigt mobiliserar såväl nationalkonservativa krafter i Europa som auktoritära regimer runtom i världen mot mänskliga fri- och rättigheter. 

I det här avsnittet av Eftertanke tar sig Emanuel Örtengren an internationalismens kritiker. Han varnar för risken att högern även i Sverige, som traditionellt varit starkt internationellt inriktad, nu vänder sig inåt.

 

Om författaren:

Emanuel Örtengren är programansvarig för välfärdsfrågor på Timbro. 

 

Eftertanke är en essäpodd från Timbro förlag. Essäerna erbjuder fördjupning i aktuella och tidlösa diskussioner om politik och idéer. Finns på timbro.se och där poddar finns. 

 

Mer läsning: 

Hur borgerligheten kan förhålla sig till nationalism och internationalism diskuteras i Efter Alliansen: Idéer för en ny borgerlighet (Emanuel Örtengren & Zebulon Carlander, red). Ett övertygande försvar för internationalism formuleras av Dalibor Rohac i Till globalismens försvar och för EU-samarbetet i Ett konservativt försvar för EU.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Timbro Förlag. Innehållet i podden är skapat av Timbro Förlag och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.