Svenskarna svinnar bort ofattbara 260 000 brödskivor i timmen. Dygnet runt, året om. Det är nästan dött lopp mellan butiker och hushåll i vem som svinnar mest, men butikerna har i alla fall något att skylla på – ett förlegat och klimatkorkat system som måste ändras. Men vi i hushållen då, som tröttar på limpan eller kräver färska mackor – kan vi verkligen försvara vårt brödsvinn? Och om vi börjar tänka i nya banor kring vår brödkonsumtion, var hamnar vi då? Hur ser Plan B-livet ut på brödfronten?

I det här avsnittet står brödet i fokus, eftersom det är det livsmedel vi svinnar bort mest av. Vi intervjuar Åsa Sandberg på Too Good To Go, en matsvinnsapp och internationell matsvinnsrörelse som opinionsbildar, inspirerar och tipsar om hur vi kan minska svinnet.

Vi pratar också med rebelliske Coophandlaren Markus Wahlgren på Gotland, som tröttnade på det svinnframkallande brödsystemet och bestämde sig för att gå en annan väg.

I Plan B-podden vill vi utforska hur livet 2.0 kan bli. Det göttiga livet efter omställningen, som håller sig inom planetens gränser och där normer och status bygger på helt andra värden än pengar, flashiga prylar och flotta yrkestitlar. Om vi fabriksåterställer världen och börjar om, vad ska vi då satsa på för att plan B-livet inte bara ska bli hållbart utan till och med bättre än det fossilstinkande plan A-livet?

Avsnitt #9: Bröd, bak & andra bullar handlar om det älskade brödet, det goda, nybakade och det gamla och lite torra – som kan förvandlas till allt från fattiga riddare till öl, om vi bara börjar se det som en resurs.

PODDARE Emma Sundh & Maria Soxbo

KONTAKT Mail, Facebook & Instagram.

SAMARBETSPARTNER Too Good To Go, vars app hjälper konsumenter att rädda mat från butiker, restauranger och kaféer – inte minst bröd!

MUSIK Elias Åkesson (från Elias & the Wizzkids)

Get bonus content on Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör emma sundh. Innehållet i podden är skapat av emma sundh och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.