Fredspodden
Avsnitt

#45 - KÄRNVAPENTABUT - Har världen glömt bort varför kärnvapen aldrig får användas igen?

Dela

I augusti 1945 släppte USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki. Runt 200 000 mäniskor dödades. I efterdyningarna av bomberna och kalla krigets spänningar blev kärnvapen närmare ett globalt tabu. Människor världen över tog ställning för nedrustning, mot kärnvapen.

I Sverige såväl som globalt ser vi hur normaliseringen av dessa massförstörelsevapen urholkar tabut och leder oss närmare en värld av upprustning och hot om användandet av kärnvapen. Att Nobels fredspris tilldelas Nihon Hidankyo är ett viktigt ställningstagande, i en värld där organisationens arbete kanske är viktigare än någonsin. När Fredspodden spelas in den 29 oktober, riktar vi därför blicken till de verkliga humanitära effekterna av kärnvapen och organisationen Nihon Hidankyo. 

Avsnittet gästas av Gabriella Irsten, sakkunnig om kärnvapen på Svenska Freds, som berättar om kärnvapens faktiska konsekvenser och den skiftande retoriken och normaliserandet av dessa. Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig på Svenska Freds.

 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Svenska Freds och Skiljedomsföreningen. Innehållet i podden är skapat av Svenska Freds och Skiljedomsföreningen och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.