Digitaliseringens möjligheter för landsbygden.

 I avsnitt 19 av Sörmlandspodden får vi höra om hur landsbygden och landsbygdskommuner kan vara en stora vinnare med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Ökad service samtidigt som vi minskar resor och transporter, ökad tillgänglighet till lokala tjänster och lokal mat. Den digitala omställningen skapar förutsättningar för både effektivare och hållbarare verksamhet.

Familjeföretaget Abbotnäs ägs och drivs av Jan och Christin Larsson. Företaget är i grunden ett lantbruksföretag med affärsgrenarna: Växtodling, nötköttsproduktion, entreprenad, skog och bostadsuthyrning. Digitalisering är nästa revolution för jordbruket. Den erbjuder idag lösningar på många utmaningar för en hållbar livsmedelskedja genom nya mätmetoder, datainsamling, analys och spårbarhet, samt ökad automatisering och precision.

Michael från Impecta Fröhandel berättar om familjeföretaget från Julita som sedan länge driver webshop med ambitionen att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla. Begrepp som kvalitet, arv och hållbarhet är centrala för oss. 2000 olika kvalitetsprodukter säljs via vår webbshop.

Från Vingåkers kommun kommer Regina Westas och berättar om hur digitala tjänster skapar helt nya möjligheter för ökad service, tillgänglighet, trygghet och livskvalitet för boende på landsbygden. Digitala lösningar och tjänster är inte smarta förrän man känner till att de finns, klarar av att använda dem samt att tillräckligt många använder tjänsten för att den ska fungera optimerat.

Programledare: Jacqueline Hellsten

Gäster: Christin Larsson, Michael Karlsson och Regina Westas.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sörmlandsakademien. Innehållet i podden är skapat av Sörmlandsakademien och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.