I vårt mest kätterska avsnitt hittills så går vi igenom korstågen: de LOL:iga bitarna; med vilket vi i praktiken menar korstågen som sådana (minus att det dog en massa människor i dem av dåliga skäl).

Mattis inleder vår vandring med den kavalkad av tratterier som var fjärde korståget i vilket de kristna främst bekrigade varandra och stred för högstbjudande p.g.a. att de hamnat i Lyxfällan m/medeltiden. Per fortsätter med sjunde OCH åttonde korstågen där han vällustigt beskriver en fransk kung som hade otur när han tänkte, men hade en sju satans follow through. Mattis avslutar sedan med sjätte korståget vilket nätt och jämnt kan kallas för en militär operation, men som till all glädje innehöll en slags medeltidens Johan Banér; om inte till och med två. 

Dessutom: mongoler som inte är imponerade, heliga män, bannlysningar, massor med pest, intrikata förvecklingar i Bysans, sluga venetianer, Pers rage om språkundervisning på högstadiet, klavertramp och mycket mer!

Avsnittet börjar: 7:21

Stötta oss på Patreon!

Support till showen http://supporter.acast.com/krigshistoriepodden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Krigshistoriepodden. Innehållet i podden är skapat av Krigshistoriepodden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.