Fråga eller förolämpning? Veckans läsarfråga kräver er lyssnares hjälp: Vilka tre skotska whiskies skulle ni välja för 1500 spänn? Dessutom: Jeroen blir grundlurad av sitt blindskott, vi går till botten med mäskning och vaknar upp till ett avslöjande besök hos Laphroaig.

Vad var det i glaset?

Mathias hade vatten, David Miltonduff 15 YO, kostar 400 spänn på Bolaget (https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/miltonduff-31801/) och Jeroen hade en High Coast Berg (500 bagis, https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/).

Utmaning om 1500 kronor och skotsk whiskybredd

Vi återkommer med ”facit” i nästa avsnitt….

Podden Social by default:

https://socialbydefault.se/podcasten-social-by-default/

Det där med whiskyhjul som hjälp vid whiskyprovning

För snabbkoll räcker det förstås med att bildgoogla ”whisky wheel”. Annars rekommenderar vi följande läsning:

https://malt-review.com/2015/09/10/whisky-flavour-wheels-and-colour-charts/

Denna hade jag (David) inte läst innan, och konstaterar nöjt att Mark och jag ligger nära varandra i hur vi tänker kring hjulen: de hjälper den som provar whisky att få ett rikare språk för att beskriva doft och smak och de hjälper tänkandet vid provning.

https://whiskymag.com/story/tasting-wheel

En pedagogisk video om det hela hittar du här:

https://www.edinburghwhiskyacademy.com/scotch-whisky-flavour-wheels

Lite resonemang om utvecklandet av idén från Dave Broom här:

https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15840/is-it-time-to-reinvent-the-flavour-wheel/

En lite annan väg att gå är de så kallade spindeldiagrammen. Jag (David alltså) har aldrig provat att använda ett sådant, men de är i alla fall pedagogiska för att kommunicera vad en whisky doftar och smakar:

https://www.whisky.com/information/knowledge/tasting/tasting/the-nosing-wheel.html

…och själva facit på vad det var Jeroen hade provat var alltså:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/122848/craigellachie-1997-gm

Den brutala Dram good whisky-Craigellachien är denna:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ct

Mäskning

Detaljerna kring mäskning är framför allt hämtade från teknisk litteratur, särskilt dessa tre antologier:

Piggott, J. R., R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989).

Russell, Inge, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003).

Russell, Inge & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014).

Kolla också in denna korta essä av Ian Wisniewski med fokus mer på olika mäsktunnor:

https://whiskymag.com/story?the-mashman-commeth

Här finns också lite basinfo om mäskning:

https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/mashing.html

Laphroaig

David skulle stajla och köra med 1824 istället för 1815 – när 1825 är det rätta årtalet, inte 1824. Kolla bara här:

http://www.laphroaigcollector.com/history.htm

Och för kontraktet som gör Laphroaig till ett lagligt destilleri daterat 1825, kolla här:

http://www.laphroaigcollector.com/afb/afb_site/DSC_0992_c.jpg

Boken av Van Gils och Offringa som David nämnde:

Van Gils, Marcel & Hans Offringa, 200 years of Laphroaig: 1815–2015 (utan ort: Conceptual Continuity, 2015).

Det finns MASSOR mer att säga om Laphroaig så som att de faktiskt golvmältar en del av sin malt själva och hur noga de varit med att inte ge ut orökig Laphroaig trots att orökig sprit för blendingmarknaden makas på destilleriet under annat namn (Ardenistiel).

Här når du oss:

En trea whisky på Facebook

Maila till oss på [email protected]

Davids blogg tjederswhisky.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder. Innehållet i podden är skapat av Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.