SKRÄCKINJAGANDE NÖRDNIVÅ. Hur skiljer sig torvighet och rökighet? David whippar fram både forskning och ett halvdussin artiklar: här ska ni få nördighet till jul så det räcker till trettonhelgen.

Tidningen New Scientist blandar AI med whisky och ordnar drinken "meh". Vi lustmördar, men ser gärna BRA exempel på AI och whisky. Har du några tips? Skicka hit!

Vad var det i glaset?

Mathias njöt en Nc’nean, destilleriet grundat av Annabel Thomas. David hade Connemara peated single malt. Jeroen smuttar vidare på sin Ardnamurchan sherry cask release.

Två Krångliga lyssnarfrågor galore från Fredrik Björkholm!

Massor torv och rök och whisky!

Låt oss börja i den allra mest skräckinjagande nördighetsnivå, det vill säga forskningen:

Bathgate, George N. & A. G. Taylor, ”The qualitative and quantitative measurement of peat smoke on distiller’s malt”, Journal of the Institute of Brewing 83 (1977), s. 163–168.

Harrison, Barry & Fergus G. Priest, ”Composition of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production: Influence of geographical source and extraction depth”, Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 (2009), s. 2385–2391.

Harrison, Barry et al., ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339.

Jeleń, Henryk H., Małgorzata Majcher & Artur Szwengiel, ”Key odorants in peated malt whisky and its differentiation from other whisky types using profiling of flavor and volatile compounds”, LWT – Food Science and Technology 107 (juni 2019), s. 56–63.

Inte forskning men rejält nördigt:

Strengell, Teemuu, ”Peat”, 13/2 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.html

Strengell, Teemuu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.html

Och så några lite mer normalnördiga texter:

Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/

Broom, Dave, ”Phenol fables: peat’s secrets uncovered”, 16/5 2016, https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/

Derbidge, Andrew, ”The complete guide to peat and peated whisky”, 28/12 2020: https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/

Hayes, Annie, ”Everything you wanted to know about peat”, 28/2 2020: https://www.masterofmalt.com/blog/post/everything-you-wanted-to-know-about-peat-but-were-afraid-to-ask.aspx

McCormick, Johnny, ”Turf’s up”, i Malt whisky yearbook 2016, s. 9–15.

Wisniewski, Alan, ”Peat performance”, Whisky Magazine 24 (2002), s. 60–63; också på https://whiskymag.com/story/peat-performance

Om Diageos Distiller’s Edition, utgåvor som släppts fram till 2015:

https://tjederswhisky.se/diageos-distillers-edition-series-an-attempt-at-a-complete-list/

AI och whisky:

https://www.newscientist.com/article/2460910-ai-beats-human-experts-at-distinguishing-american-whiskey-from-scotch/

Här når du oss:

En trea whisky på Facebook

Maila till oss på hej@entreawhisky.se

Davids blogg tjederswhisky.se

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder. Innehållet i podden är skapat av Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.