SÄCKPIPAN LIRAR BLOSSA. Årets julglögg är spetsad med sjögräs och whisky. Den skall smakas, men vi bidar vår tid.

Vi dyker (heh) djupare ner i ämnet vattning av whiskyn! Våra läsare har facit på hur mycket vatten sänker alkoholhalten. Men det är ju inte det som är poängen med vattning. Sådeså.

Lyssnare Jocke har skickat oss en torrjuckande drake. Vi tackar och kräks förnöjsamt i mjugg.

Vad var det i glaset?

Jeroen dödade sitt Ceder & Tjeder Mortlach-sample, den här whiskyn:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683

Mathias smuttade Lagavulin 16 som tydligen går loss på 1012 kronor numera:

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/lagavulin-40001/

David körde en Deanston 12 YO och en 15 YO single cask Deanston 15 YO av den oberoende buteljeraren Whiskybroker.

Bild på Jeroens snygga sample:

https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2024/09/IMG_6816.jpeg

Blossa goes Scotch!

Säckpipan lirar B-L-O-S-S-A, B-L-O-S-S-A…

https://blossa.com/sv/blossa-argangsglogg

Kolla också här:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aljPPL/blossa-glogg-forskaren-rasar-mot-arets-smak

Ännu mer om vatten!

Såhär mycket vatten sänker alkoholhalten såhär mycket:

https://www.freddeboos.se/alkoholhalt/

Helt sjuka tabeller över blandning av alkohol och vatten, resultat som fortfarande används vid destillerier idag:

Gilpin, George (& Charles Blagden), ”Tables for reducing the quantities by weight, in any mixture of pure spirit and water, to those by measure; and for determining the proportion, by measure, of each of the two substances in such mixtures”, Philosophical Transactions of the Royal Society of London 84 (1794), s. 275–382.

Lite vidare läsning:

Fergusson-Stewart, Matthew, ”Adding water to your (non-chill filtered) whisky: The case of lipids”, 22/11 2013:

https://www.facebook.com/WhiskyMolecules/posts/641237029261602

Fergusson-Stewart, Matthew, ”Should you add a dash of water to your whisky? The case of Octyl Acetate”, 29/10 2013: https://www.facebook.com/WhiskyMolecules/posts/628319103886728

pragmatisk och programmatisk:

https://svenska.se/tre/?sok=pragmatisk&pz=1

https://svenska.se/tre/?sok=programmatisk&pz=1

Det där med att utvärdera whisky snarare än att avnjuta den:

Jack, Frances, ”Sensory analysis”, i Inge Russell, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022), s. 321–333.

Joacim Storm tipsar om en torrjuckande drake!

Glen Scotia 14 är icke vacker:

https://www.houseofmalt.co.uk/product/glen-scotia-14-year-old-icons-of-campbeltown-release-no-2-medium-peated-red-wine-cask-finish-limited-edition-campbeltown-single-malt-scotch-whisky-70cl/

Här har ni den i whiskybase:

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/260584

Här når du oss:

En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)

Maila till oss på hej@entreawhisky.se

Davids blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder. Innehållet i podden är skapat av Jeroen Wolfers, Mathias Elovsson, David Tjeder och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.