Kontrolleras biståndet idag av räddhågsna controllers och jurister? Har vi ersatt tanken på solidaritet och tillit med byråkrati, rädsla för att göra fel – och en överdriven kontroll?  Eller handlar allt bara om politik? Lyssna på den tredje delen i vår miniserie om biståndets utveckling.

Stödet till Anti-apartheidrörelsen lyfts ofta fram som ett exempel på modigt bistånd som genomfördes trots risk för korruption och misslyckande. Kanske ska man se dagens stöd till Ukraina med samma ögon: ett land där vi inte vet något om hur resultatet blir på lång sikt och där risken för korruption är överhängande. Men varför har vi i så fall inte samma ”riksbenägenhet” när det gäller det stöd vi ger i andra delar av världen.

I två aktuella avsnitt av Global Podd (136 och 139) har Lennart Wohlgemuth och David Isaksson pratat om biståndets utveckling, om ägarskap, styrning och vad som egentligen är nytt (och inte) i regeringens politik. I det tredje avsnittet fokuserar de på risktagande: Borde biståndet ta större risker? Och vems är i så fall ansvaret när det går fel?

Medverkande:

  • Lennart Wohlgemuth, gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet som redan 1965 började arbeta på Sida.
  • David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine. 

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Global Bar. Innehållet i podden är skapat av Global Bar och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.