Med hjälp av den nobelprisbelönta genkniven CRISPR/Cas9 kan forskare snabbt och effektivt förstå sjukdomar på ett bättre sätt än någonsin. Kanske kan det även leda till bot.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Upptäckarna av genkniven Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna, tilldelas årets nobelpris i kemi. Och deras upptäckt har revolutionerat den biologiska forskningen. Främst handlar det om att kunna förstå sjukdomar bättre, men också att i vissa fall kunna behandla patienter.

Hör om forskning i Lund där försöksmöss ger bättre kunskaper om blodcancern leukemi. Om hur patienter med de kroniska blodsjukdomarna thalassemi och sickelcellsjukdom kanske kan slippa blodtransfusioner - och istället bli botade.

En av nobelpristagarna i kemi, Emmanuelle Charpentier, avslöjar även hur hon arbetar med genkniven CRISPR för att förstå pandemiviruset SARS-CoV-2 bättre.

Övriga medverkande: Marcus Järås, universitetslektor i genetik vid Skåne universitetssjukhus, Christian Kjellander, överläkare vid St Görans sjukhus i Stockholm och nationell samordnare för kroniska blodsjukdomar som thalassemi och sickelcellsjukdomar.

Programmet sändes första gången 3 december i 2020

Programledare Annika Östman[email protected]

Producent Peter Normark[email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.