Vilken behandling går att ge till patienter med Covid19? Vad gör vården när det inte finns några godkända läkemedel mot Corona-pandemin?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Infektionsläkaren Erik Salaneck vid Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar om vad som händer för patienter när de kommer till sjukhuset. Personalen som fått nya arbetsuppgifter är operationssköterska Stina Nilsson operationsundersköterska, Nyköping. Hon berättar att Covid19 är en sjukdom ingen vill ha. Fortfarande är det mycket vi inte vet om sjukdomen Covid19 och vilka behandlingar som fungerar. Men ebolaläkemedel, malarialäkemedel och läkemedel mot reumatism har lyfts upp – kan de fungera mot Covid19? Eller blir det blodplasma från personer som tillfrisknat som kan leda till en behandling?

I programmet hörs: Stina Nilsson, operationsundersköterska Nyköping, Erik Salaneck, infektionsläkare Akademiska sjukhuset Uppsala. Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar på Karolinska institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Filip Josephson, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket Uppsala.

Programmet är en repris från den 9 april 2020.

ProgramledareAnnika Östmanannika.ostman@sverigesradio.se

ProducentPeter Normarkpeter.normark@sverigesradio.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.