Stulen eller bortlämnad? - Madeleine Björk - del 1 av 2
Avsnitt

Stulen eller bortlämnad? - Madeleine Björk - del 1 av 2

I mars månad intervjuade jag en av Sveriges mest kända stulna/kidnappade/dödförklarade/adopterade:


Madeleine In Young Björk!


Stulen och bortlämnad av sin mormor. Köpt till Sverige och sedan adopterad i svensk tingsrätt under 1980-talet. Madeleine är känd för sina sommar och vinterprat 2019 i SR P1. 

Madeleine är en av 250 000 koreanska barn som har adopterats bort från Sydkorea till väst. Vi pratar om anknytningsproblem, adoption, tacksamhetsskuld, vithetsnormer m.m.

----------------------------------------

Adopterade får ofta höra att de/vi räddas från ett liv i slummen. Ett narrativ som vi matas med från vår ankomst till Sverige.

Ser man till Sverige kontra Sydkoreas BNP är Sydkoreas BNP 3 gånger högre än Sveriges.

Varför behövde Madeleine m fl då räddas till Sverige?


--------------------------------------------

I samtalet kallar Madeleine mig provokativ och konfliktglad samt berättar att hon arbetar med b la DBT.

https://www.socialstyrelsen.se/utveckla-verksamhet/evidensbaserad-praktik/metodguiden/dbt-dialektisk-beteendeterapi/


"DBT (Dialektisk beteendeterapi)

Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning).

Målgrupp

Självmordsnära och självskadande personer med emotionellt instabil personlighetsstörning.

Typ av metod

Insats

Metoden utvecklades av den amerikanska psykologen Marsha Linehan under 1990-talet. Den började användas i Sverige 1998 inom ramen för en studie vid Karolinska Institutet.

Målgrupp

DBT utvecklades ursprungligen för självmordsnära och självskadande patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning. Senare har insatsen anpassats för andra typer av problem som också är vanliga hos målgruppen, exempelvis missbruk, ätstörningar, depression och posttraumatisk stress.

Syfte

DBT syftar primärt till att minska självmords- och självskadebeteenden men även andra beteenden som stör eller försvårar behandlingen och som allvarligt påverkar livskvaliteten. På längre sikt är syftet att lära patienten att hitta en inre emotionell balans, hantera sin vardag på ett bättre sätt och få en meningsfull tillvaro.


------

Sommarprat i P1:

https://open.spotify.com/episode/22EnmByewMOmcDS76uWkxC


Vinterprat i P1:

https://open.spotify.com/episode/51Qm9FC5lar4lsuhnCEEdE?si=lnMjyYBTSs6FbigrqQRjhQ

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Adoptionspodden #BLACKLIVESMATTER. Innehållet i podden är skapat av Adoptionspodden #BLACKLIVESMATTER och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.