Med fräck, amerikansk predikostil bröt pastor Ulf Ekman på 1980-talet mot svenska frikyrkors folkliga fromhet. Livets Ords första kyrksal var inget kapell utan en jättehall med sittplatser för tusentals, toppmodern musikanläggning och snygga, vänliga värdinnor och värdar som visade besökare tillrätta.

”I Livets Ord var det drag under galoscherna”, minns tidigare knutbypastorn Peter Gembäck, ”vi tyckte i jämförelse att pingstförsamlingar var mossiga.” Gudstjänster i Livets Ord var stormiga och underhållande. Predikanter i välskräddade kostymer kunde skrika i tungotal, skratta, förbanna, ramla och skandera one-liners som församlingen återskallade i ekotal. De troende sjöng lovsång med upplyfta armar. Pastorerna rattade dyra bilar. Ulf Ekman förkunnade att den som offrade pengar till Livets Ord skulle få framgång, bli frisk och rik på pengar.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Acast, Rigmor Robèrt och Emma Gembäck. Innehållet i podden är skapat av Acast, Rigmor Robèrt och Emma Gembäck och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.