Mer förnybar energi och elektrifiering av transportsektorn är viktiga sätt att minska vår klimatpåverkan. Det ökade intresset för elbilar har också väckt en diskussion om de geopolitiska konsekvenserna av övergången från bensin till batterier. Vilka blir de nya vinnarna och förlorarna i elektrifieringens spår? Vilken typ av naturresurser används i dessa tekniker? Finns det tillräckligt av dessa resurser för att klara av en omställning? Vi kommer också in på hur olika aktörer, inte minst vi som konsumenter, kan agera för att öka vårt inflytande när det gäller en hållbar gruvdrift också för den lokalbefolkning som berörs kring gruvorna. Hur ska vi hantera de målkonflikter som uppstår mellan gruvbrytningen och en hållbar utveckling?

I det här avsnittet möter vi André Månberger, Biträdande universitetslektor vid Miljö- och energisystem, Lunds universitet och Maria-Therese Gustafsson, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. De är båda verksamma i det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Mistra Geopolitics, som ligger bakom denna poddserie. Boktipsen som deltagarna ger, går att läsa mer om på www.mistra-geopolitics.se/podcast

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör En värld i förändring. Innehållet i podden är skapat av En värld i förändring och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.