10 symtom på problem med sköldkörteln
Nära en halv miljon svenskar är diagnosticerade med sköldkörtelrubbningar - men mörkertalet är enormt. I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån får du lära dig 10 vanliga symptom - och hur du själv kan lindra besvären. Gäst är Leif Östberg, näringsmedicinsk expert.
Trots att så många som 450 000 svenskar, mestadels kvinnor, är diagnosticerade med sköldkörtelproblematik talar Leif Östberg om att det antagligen bara är toppen av ett isberg. Många, säger han, har obalans utan att veta om det, ofta med resultatet att de felbehandlas.
Sköldkörteln är en hormonkörtel som sitter mitt fram på halsen. Sköldkörteln är involverad i en rad viktiga funktioner i kroppen, bland annat reglerar och balanserar den vår ämnesomsättning.
Det vanligaste är att vi drabbas av en underfunktion i sköldkörteln, där ämnesomsättningen är alltför låg. Missa inte Leifs förklaring till varför det har blivit så. Bland annat finns det en teori om att det har att göra med den explosion av kemikalier som skett i vår värld de senaste 50 år, med cirka 100 000 nya kemikalier, varav många direkt hormonstörande.
Hormonsystemet är ett komplicerat system och obalanser i sköldkörteln kan ge en mängd olika symptom. Det kan vara svårt att diagnosticera problem med sköldkörteln, dels för att många av symtomen är diffusa, men också för att sköldkörtelaktiviteten går upp och ner, till exempel i samband med menstruationscykeln och klimakteriet. I det här avsnittet berättar Leif om 10 vanliga symtom.
Ett vanligt blodprov på vårdcentralen kan ge ett korrekt svar om hur sköldkörteln mår, men det kan också vara missvisande. Här får du veta varför det kan vara en bra idé att ta andra slags prover för att få rättvisande svar.
Det vanligaste läkemedlet för underfunktion i sköldkörteln är Levaxin, men det går också att lindra med hjälp tillskott av olika näringsämnen. Jod är ett ämne som kopplas ihop med sköldkörteln, hör Leif berätta mer om jod och ge tips om fler mineraler och vitaminer som lindrar.
Stress påverkar hela det endokrina systemet (hormonsystemet) och är också en vanlig orsak till att sköldkörteln sätts ur spel. En livsstilsförändring kan alltså både vara nödvändig för att komma tillrätta med sköldkörtelrubbningar, och förstås också förhindra att problem uppstår.
Missa inte nästa avsnitt av Hälsa kommer inifrån som även det kommer att handla om sköldkörteln!