Vi satte oss ned med Giva Sveriges seniora Analytiker Mårten Palmefors för att grotta ned oss de två rapporter som Giva släppt under veckan.

Vi pratar dels om det rådande konjunkturläget och hur det framförallt påverkar givandet till civilsamhället. Mårten pratar kring hur människors rädsla, både inom organisationer och bland givare, påverkar givandet. Den kris vi nu ser är det få som har upplevt. När det gäller siffror att jämföra med har Mårten fått backa till 1990. Och då såg samhället och det sätt vi i civilsamhället arbetade på, väldigt annorlunda ut.

Vi pratar också om Giva Sveriges årliga rapport ”Staten, kapitalet eller medborgaren - vem finansierar civilsamhället". I den rapporten talas det också mycket om konjunkturläget. Men Mårten lyfter att siffror är en sak och känsla en annan. Framtiden är kanske inte alls så mörk. Den kan vara ljus och ge förutsättningar för inovation både vad gäller verksamhet och insamlingsmetoder.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör insamlingspodden. Innehållet i podden är skapat av insamlingspodden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.