Vägen Mot Paradiset
31. Björn Olsen: Vad Alla Behöver Veta Om Antibiotikaresistens, Original
Avsnitt

31. Björn Olsen: Vad Alla Behöver Veta Om Antibiotikaresistens, Original

Innan jag startade Paradiset hade jag nog aldrig funderat över antibiotika i maten jag åt. Det kändes så avlägset och oviktigt. Men sanningen är att antibiotikaresistens kommer att påverka oss alla för eller senare och risken är tyvärr stor att ett antal av oss kommer att dö av multiresistenta bakterier bara för att man skulle kunna producera billigare kött, fisk eller fågel i t.ex. Asien eller USA.

 

I dagens podcast träffar jag professorn och överläkaren i infektionssjukdomar Björn Olsen från Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Han anses vara en av de ledande experterna i världen på pandemier. Vi pratar om Björns bakgrund, vad antibiotika är och hur det fungerar, hur resistens uppstår och vad konsekvenserna kan bli. Vilka är det som drabbas och när är risken som störst? Vi pratar om Björns frustration över hur lite som händer samtidigt som utvecklingen av antibiotikaresistens ökar med rasande fart. Självklart går vi även igenom allt man själv kan göra för att undvika att drabbas genom att äta smartare och även vad man ska tänka på när man reser.

 

Eftersom det här är ett ämne som är avgörande för vår framtid hoppas jag du hjälper mig att få ut budskapet genom att sprida det här avsnittet till dina vänner och bekanta. Gå väldigt gärna in på mitt konto på instagram @johannescullberg och dela det här avsnittet genom att tagga en eller flera av dina vänner som du tycker behöver lära sig mer om antibiotikaresistens.  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Johannes Cullberg. Innehållet i podden är skapat av Johannes Cullberg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.