Eftersom jag själv är väldigt träningsintresserad tyckte jag det skulle vara spännande att prata med en forskare kring hur man kan få bättre resultat av sin träning och hur man kan träna smartare. Och hur stor roll spelar egentligen ens gener in när det gäller att se hur bra man kan bli inom ett område?

 

Jag träffar Mikael Mattsson som är medicine doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet, forskar och undervisar i fysiologi och träningslära på GIH och driver projektet ELITE på Stanford University i San Francisco. Dessutom tävlar Mikael sedan många år inom multisport och adventure racing och ser ut som om han skulle kunna ta guld i rätt många sporter. 

 

Mikael är en riktig skattkista av kunskap och jag passar på att få svar på många frågor jag själv har kring träning inklusive min ”begränsade kärlek” till långa lopp eftersom jag känner att jag borde ändra inställning kring det nu när jag blir lite äldre och många jag känner springer maraton och kör triathlon. 

Vi pratar en hel del om syreupptagningsförmåga och vikten av att röra på sig. Vi pratar om sömn och stress och hur skolsystemet skulle behöva ändras för att våra barn skulle må bättre och prestera mer. Varför det är bättre att träna utomhus istället för inomhus och mycket, mycket mer.

  

OK! Nu snör vi på oss promenadskorna, sätter in hörlurarna och kör igång.

Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Johannes Cullberg. Innehållet i podden är skapat av Johannes Cullberg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.