Kornhall & Netz
Avsnitt

Med Mattias Karlsson om journalistikens roll i skoldebatten

”En del av låsningen är att man inte är så insatt i skolans värld.”

Hur fria är journalister från politikers och stora koncerners intressen? Hur går klassiskt liberala värden egentligen ihop med marknadsskolan? Och på vilka sätt färgar ideologiska låsningar debatten om friskolor?

Det är några av de frågor som diskuteras i veckans avsnitt. Mattias Karlsson är politisk redaktör på Hallandsposten och uppmärksammad för sitt liberala perspektiv med stark kritik av marknadisering och vinster i skolan. 

 

Citat från Mattias Karlsson:

”Jag läste in mig lite på aktiebolagen och tittade på de stora koncernerna. De kan använda fina ord utåt sett om vilken skola de vill bedriva, men till syvende och sist är det vinst till ägarna man ska leverera.”

”Om man fasar ut aktiebolagen så får man ju bort vinstintresset. Det är en ganska genial idé kan jag tycka.”

”Små skillnader från år till år ger väldigt stora skillnader på lång sikt.” 

”Man måste öka professionalismen och autonomiteten i lärarkåren. Ge dem en påse pengar, så får de sköta det här inom de ramar som finns. Makten mer till lärarna!” 

 

Programledare: Ingela Netz och Per Kornhall. 

Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com. Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/ 

Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Per Kornhall och Ingela Netz, i samarbete med Arena Idé. Innehållet i podden är skapat av Per Kornhall och Ingela Netz, i samarbete med Arena Idé och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.