Forensisk arkeologi är inget pinfärskt forsknings- och verksamhetsområde, även om det är tämligen nytt i Sverige. Det växte fram internationellt på 1970-talet, när arkeologer kallades in som expertis i utredningar av folkmord och massmord. 

En av de som arbetar med detta intressanta område är Clara Alfsdotter, forensisk arkeolog, som är anställd hos Polisen som expert på detta område. Där arbetar hon bland annat med att studera nedbrytning av kroppar över tid för att både bistå i kriminologiska utredningar och för att skaffa kunskap som gör att polisen blir bättre på att förstå vad de ska leta efter när de söker efter försvunna kroppar utomhus.

Hon är också med och utreder Sveriges äldsta cold case, den 1 500 år gamla massakern i Sandby borg på Öland som upptäcktes för ett tiotal år sedan och som är en mycket märkvärdig och fascinerande historia.

Alfsdotters bokrekommendation

  • Death Decay and Reconstruction - A. Boddington

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör: Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Vad Vi Vet.. Innehållet i podden är skapat av Vad Vi Vet. och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.