Vad är lyrik? Frågan hamnade på andra plats när Google sammanfattade de populäraste sökningarna i Sverige 2023, vilket förvånade många. En orsak till detta kan bero på det nationella provet i maj, tror Google själva.

Svaret är att lyrik är poesi, skaldekonst, dikt eller vers. Litterära verk avsedda att reciteras eller läsas och skiljer sig från prosa, skrift eller tal genom att det är bundet av till exempel versmått, rim eller bara hur orden är uppställda - vilket sällan är löpande.

En intressantare fråga än vad lyrik är för något, är frågan vad lyrik kan göra för oss och hur man närmar sig det? Pia Eriksson har svaret, för hon är poet och känd för en större krets som kvinnan bakom korsdragspoesi, ett instagramkonto där hon publicerar sina egna korta alster, mitt i flödet, mitt i tiden.

Det här blev ett samtal om vad poesi är och kan vara, och vad det har varit, om varför hon låter känslorna svalna innan hon skriver om det och inte minst, de nya perspektiv på livet som poesin gett henne och många andra.

“Perspektiv” är en podd från Vad Vi Vet, tjänsten som snabbt gör dig mer allmänbildad i aktuella ämnen. Skaffa ett gratiskonto på vadvivet.se

Programledare: Per Grankvist @pergrankvist Redaktör:  Sarah Berg. Klippning: Jens Back. Publicering: Sara Lundgren. Mixning: Stray Dog Studios.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Vad Vi Vet.. Innehållet i podden är skapat av Vad Vi Vet. och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.