I Sverige och svensk media var uppmärksamheten stor i samband med att svenska medborgare evakuerades ur landet men efter detta har det blivit tyst om ett av världens just nu blodigaste krig. När avsnittet släpps är det lite mer än ett år sedan kriget i Sudan bröt ut, ett krig som skördat tiotusentals offer, bland dessa tusentals civila. Rapporter om etnisk rensning, krigsbrott och risk för folkmord duggar tätt. Hur är situationen i ett redan innan kriget skört samhälle präglat av klimatförändringarnas effekter och politisk instabilitet? Varför är det så tyst om ett av världens just nu blodigaste krig?

I det här avsnittet av Folk och Försvar-podden ska vi försöka förstå vad som händer i Sudan. Vad grundar sig kriget i och vilka är aktörerna? Vad strider man om? Hur är situationen för den civila befolkningen? Vad kan och gör omvärlden för att förhindra att utvecklingen förvärras?

Medverkande:Karolina Lindén, biträdande analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)Måns Molander, Nordic Director på Human Rights Watch

Avsnittet leds av Simon Jernberg, programansvarig Globala säkerhetstrender

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Folk och Försvar-podden. Innehållet i podden är skapat av Folk och Försvar-podden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.