I detta fullmatade ögonöppnare-avsnitt träffar vi Christina Kiernan (Samordnare välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan på SKR) och Sara Persson (Brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten). Vi reflekterar över olika typer av brottslighet inom offentlig sektor och hur vår yrkesgrupp kan göra stor skillnad genom att mota Olle i grind.

”Där det finns möjlighet att tillskansa sig pengar finns det brottslighet” konstaterar Christina och med ca MDSEK 900 i årlig upphandlingspliktig inköpsvolym, behöver vi inköpare/upphandlare kontrollera och följa upp mycket mer än vi gör idag för att säkerställa att upphandlingar/avtal/pengar går till rätt aktörer.

Så lyssna och ta del av vad andra gjort för att kontrollera och kvalificera leverantörer (och dess underleverantörer), arbeta riskbaserat och hur det personliga mötet är kan vara brottförebyggande. Hur vi behöver vara mer källkritiska och tänka lite större kring vår yrkesroll, d v s att ”det kan vara jag” när det inte är uttalat vem som ska göra det som ska göras.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Helena Brynolfsson & Eva-Lotta Löwstedt Lundell. Innehållet i podden är skapat av Helena Brynolfsson & Eva-Lotta Löwstedt Lundell och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.