Vi - Malin Ögland och Fia Söderberg - fortsätter på resan som startade 2018 tack vare ett projektstöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor.

I Ullpodden träffar vi personer som utvecklar och lyfter svensk ull på olika sätt som en hållbar resurs. På ett personligt och reflekterande sätt diskuterar vi det vi får veta för att förmedla till er lyssnare för att fler ska få kännedom om svensk ulls förutsättningar, möjligheter och utveckling. Vi hoppas att du som lyssnar får mer kunskap och inspiration!

Kinna Olsson - avsnittets gäst

I detta avsnitt har vi träffat Kinna Olsson som utbildar sig till filtmakare på Hantverksakademin. Kinna upptäckte tovningen som teknik och blev såld både på materialet och möjligheterna. Hon vill att ullen ska nå nya målgrupper och vill också att den ska synas mer i modesammanhang - främst då inom slow fashion-rörelsen. 

Med inspiration av traditionella tekniker med syftet att förstärka, förnya och smycka så syr Kinna unika västar med spår av folkkonst från hela världen.

Västarna är sydda av mycket tunt tovad ull som både värmer och andas och det går lika bra att använda dem en sommardag, på kontoret eller i cocktailbaren. 

Övriga tips i avsnittet

Vi tipsar om en onlinekurs för dig som vill lära dig att spinna på slända öppen nu med Josefin Waltin i Ullförmedlingens regi. Vi arrangerar också ett webinar 27 november med filtmakare Vera Z Gutman. I slutet av avsnittet tipsar vi om att du som är fårägare nu kan skicka in ull till att delta i Ull-SM i föreningens Ullviljas regi - passa på att få feedback på ullen från dina får. Vi släpper också bomben att vi kommer att live-sända på Fårfesten. Du som är på plats - kom så vi får träffa dig! Håll utkik i programmet för tid. Platsen är Fårum.

 

Länktips

Fårfest i Kil Kinna Olssons webb Kurs i att spinna på slända med Josefin Waltin Patreon - stöd Ullpodden och lyssna först på avsnitten Ull-Sm -föreningen Ullvilja Ullförmedlingen och Ullpodden Webinar med Vera Z Gutman 27 november

 

Om Ullpodden

Ullpodden startades 2018 i Ullförmedlingens regi och fick ett projektstöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor. "Det behövdes en podd om svensk ull" tyckte finansiärerna. Efter ett års projekt fanns så mycket mer att göra så vi fortsatte efter projektets slut. Arbetet vi gör är ideellt: Vi tar emot finansiellt stöd i form av Patreons för att stötta driftskostnader i form av teknik. Patreons får avsnitten före alla andra, och även rabatter på andra aktiviteter i Ullförmedlingens regi.

Har du önskemål och tips på ämnen eller personer du vill höra i podden? Mejla fia@ullformedlingen.se

Producent Fia Söderberg

Poddare Fia Söderberg och Malin Ögland

Musik Per Åberg

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Ullförmedlingen. Innehållet i podden är skapat av Ullförmedlingen och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.