Får en forskare vara aktivist och var går gränsen mellan att leverera fakta och att ta politisk ställning? Och vad händer om forskare inte gör sina röster hörda? Möt forskarna Mårten Schulz, Fanny Forsberg Lundell och David Marlevi i ett samtal om forskares roll i samhällsdebatten.

– Det är en skyldighet, tycker jag, att delta i den offentliga debatten för att man fått ett sånt ansvar, förtroende, privilegium att vara finansierad av det offentliga.

Det säger Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet, i ett samtal om forskares roll i samhällsdebatten. I samtalet deltar också Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och David Marlevi, biträdande lektor i medicinck vetenskap vid Karolinska institutet. Samtalet leds av Helena Bornholm, Sveriges unga akademi.

Curie Talks är en samtalsserie om forskningens villkor och arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Värd för det här seminariet är Stockholms universitet och samtalet äger rum på konsthallen Accelerator som är en mötesplats för konst och vetenskap.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Tidningen Curie. Innehållet i podden är skapat av Tidningen Curie och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.