Vad menas då egentligen med riklig mens? Hur vet man om mensen är för riklig eller för långdragen? Och har blödningsmängden under mensen någon betydelse för måendet, livskvaliteten, fertiliteten eller graviditeten?

Om du söker på nätet hittar du kanske information om att en riklig mens definieras som mer än 80 ml per mensperiod. Men hur vet man hur mycket man blöder (om inte använder en menskopp, förstås…)? Att behöva använda största bindan eller största tampongen, eller att behöva byta mensskydd var och varannan timme är ett tydligt tecken på att blodflödet är för stort. Likaså att behöva byta mensskydd på natten, att blöda igenom dubbla skydd eller att blodet bildar stora klumpar.

En riklig menstruation leder väldigt ofta till att kroppens reserver av järn, vitamin B12 och folsyra blir låga - något som leda till trötthet, andfåddhet, yrsel, myrkrypningar i benen och mycket mer. Det kan även påverka ägglossning och fertilitet och leda till att man går in i en graviditet med brist på flera näringsämnen.

Lyssna på vårt senaste pod-avsnitt om riklig mens! Vad kan det bero på? Vad kan du göra själv? Vart vänder du dig för hjälp, och vilken typ av behandling finns det?....i avsnittet får du svaren!


Vi har sedan tidigare ett avsnitt "På blodigt allvar - MENS" där du får viktig grundläggande information om menscykeln, mensvärk, sex vid mens, menshormoner, retrograd mens osv. Lyssna gärna även på detta.


Vi finns även på www.babyzblogg och @babyzpodcast -följ oss gärna!


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Carina & Rebecka. Innehållet i podden är skapat av Carina & Rebecka och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.