När alla stjärnorna på Antarktis natthimmel står rätt, och strömmarna under isflaket hittar ett nytt sätt att strömma, då händer det som aldrig hänt förut. En tredje poddpingvin hoppar glatt upp ur det näringsrika ishavet, väljer ämnet Samverkan, skakar av sig saltvattnet och krillen, och kastar sig in i provpratandet som om han aldrig gjort något annat. 

Isflakets första gäst någonsin heter Lasse ”Brandmannen” Gustavson. Om du undrat över hur man vet att man har tre pingviner från Göteborg på ett isflak, så har du svaret här: En av pingvinerna säger ”Halledasingen” innan du ens hunnit slå dig till ro i poddfåtöljen.

Och på den vägen är det. Det pratas om att måla trappor och att lägga stämmor. Om att bara för en stund få glömma sig själv, och om livet som ett straff. Om dans, flöde, Simon & Garfunkel och sanningens riktning. 

Som så ofta hittar Navid på ett alldeles nytt ord. Som så ofta tycker man att det borde uppfunnits tidigare. Lasse bjuder på en majestätiskt vacker ankomst till Göteborg och avslöjar den lika majestätiskt vackra hemligheten om hur statyerna på Påskön kom på plats. 

Vi lär oss om dom tusen sätten att säga ”Gomorron”, om vår intuitions somatiska känselspröt, om hur man lyssnar på årsringar, om hur Karlssons klister och relationer hänger ihop, och om hur svårt det kan vara att verka som kattfösare i ett kloster. 

Självklart blir vi påminda om vikten av att inte springa före sin själ i Andorra, och att låta livet veckla ut sig i sin egen takt. 

Som vanligt hyllas det friskt. Just idag hyllar poddpingvinerna bland annat påkopplade undersköterskor, Lukas judokompis, det finska ordet talko, villaägandets välsignelser, brödbakande på flyktinganläggningar, och förebilden som fyrbåk.

Poddpingvinstrion är på så oresonligt gott humör att dom till och med ser hur utomjordiska hot, Backabranden och miljöförstöringen kan bära på gåvor. 

Vi blir även påminda att om du talar till fjällkedjan i Sarek, så kanske den talar tillbaka. För vi lever i ett responsivt universum. 

Så gör som vanligt. Välj solglasögonen och kepsen som gör det möjligt för just dina ögon att slappna av, låt dig väl smaka av sjögrässmoothien och krillkexen, luta dig tillbaka bland isbjörnsfällarna, och låt västkustpingvinerna vagga din själ i takt med antarktiska oceanens dyningar. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Björn Natthiko Lindeblad och Navid Modiri. Innehållet i podden är skapat av Björn Natthiko Lindeblad och Navid Modiri och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.