Ledgångsreumatism, Reumatoid artrit (RA), är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna i Sverige och övriga länder i västvärlden. I detta avsnitt utforskar vi en banbrytande pilotstudie som utförts av Julian McNeill och kollegor vid Auckland University, Nya Zeeland. Studien fokuserar på effekterna av kostupplägget autoimmunt protokoll (AIP, autoimmun kost) vid behandling av reumatoid artrit (RA)

Vi diskuterar hur denna kost, en specialanpassad version av paleokost, potentiellt kan förbättra livskvaliteten för hundratusentals människor som lider av denna och andra autoimmuna sjukdomar.

Huvudpunkter i avsnittet:

  1. Bakgrund och tidigare forskning: En genomgång av AIP och dess tidigare nämnda roll i behandling av andra autoimmuna sjukdomar.
  2. Den aktuella studien: En detaljerad titt på den nya studiens upplägg, inklusive dess metodik och deltagare.
  3. Mätning av effekten på symtomen: Vi analyserar de mätverktyg som användes i studien, inklusive RAPID3-indexet, för att mäta förändringar i fysisk funktion, smärta och livspåverkan hos deltagarna.
  4. Resultat: Diskussion om de rapporterade förbättringarna inom trötthet, sömn och smärta bland deltagarna efter att de följt AIP-kosten.
  5. Framtidsutsikter och vikten av ytterligare forskning: Vi betonar att trots lovande resultat är ytterligare forskning nödvändig för att bekräfta studiens resultat och utforska AIP-kostens fulla potential.

Lyssna även på avsnitt 105 om forskning på kost vid autoimmun sjukdom och avsnitt 106 om kost vid (autoimmun) sköldkörtelsjukdom.

Ta del av podcast-anteckningarna med referenser samt länkar till vidare läsning här: https://www.paleoteket.se/avsnitt-107-aip-vid-reumatism-ra-ny-pilotstudie/

Aktuellt just nu!

  • Delta i ett gratis webinar om Autoimmun hälsa, 6:e eller 7:e mars 2024. Anmäl dig här.
  • Kursstart 15:e mars: Vår onlinekurs AIP masterclass - 12 veckor till din individanpassade kost. Intagningen startar i och med webinaren ovan. Läs om kursen här.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Innehållet i podden är skapat av Karl Hultén och Anna-Maria Norman och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.