Yogapodden #21:

Cirka 20 miljoner amerikaner gör det. 6 procent av svenskarna gör det.

Vi vet att yoga är bra för vi mår allra oftast bra av det.

Men varför mår vi så förträffligt av yoga?

Marian Papp har varit yogalärare i 20 år. Som medicine doktor på Karolinska Institutet forskar hon om effekterna av yogaträning samtidigt som hon fortsätter att undervisa grupper i yoga, bl a på KI, och att skriva böcker, t ex om yogaträning för idrottare och yoga på djupet.

Ja hon kallar det yogaträning och har en “hands-on”, flumbefriad syn på yoga - den ska, anser hon, vara funktionell och dynamisk.

Marian Papp har arbetat med fysisk träning och dans i hela sitt liv.

Hon är passionerad bergsbestigare. Bor tre dagar i veckan ute på Ornö där hon också arrangerar work-shops och sommarkurser.

Men den här podden handlar konkret om vad forskningen inom yoga har kommit fram till, fjärran från flum men nära det konkreta.

Marian Papp har en inom sitt skrå måhända sällsynt förmåga att förklara vad som döljer sig bakom krångliga medicinska termer och begrepp.

Vi pratar också om hur svensk Ling-gymnastik har påverkat den moderna yogan. Och vad är det bästa materialet i yogakläder?

En podd för alla blivande och nuvarande yogautövare och yogalärare som vill lära sig mer om varför yogan gör oss så gott.

Yogaläraren Christian Wigardt samtalar med Marian Papp, Curt Lundberg har valt musiken.

Marian Papp finns på webben, www.marianpapp.se.

Synpunkter och tips mailas till

[email protected]

www.yogadjsessions.com

Signaturmedodi: DJ Food

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Yoga Radio Sessions Yogapodden. Innehållet i podden är skapat av Yoga Radio Sessions Yogapodden och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.