🤔 Private banking istället för, eller som komplement till, billiga indexfonder?

Det här var en fråga som kom in från er i communityn och mitt svar på frågan är: Nej, nej, nej och nej…. 😱😨

Så här tänker jag och det är som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste åren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. Både privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 

Min upplevelse är att det är supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden på event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man får kontakt med deras analysteam, strateger och får allt möjligt man ber om. Samtidigt så gör de ju inte det av välgörenhet, utan alla banker är vinstdrivande bolag. Så någonstans betalar man för det. 

Då uppstår frågan - är det värt det? Min uppfattning är att i de flesta fall nej. Det finns inte några heliga graler där ute och över tid så tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna är populärt, till synes exklusivt men framförallt är det ofta dyrt och dåligt. 

Vän av ordning kan peka på saker som t.ex. lägre ränta på bostadslån. Visst det kan stämma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) så har jag på Avanzas exklusiva Private Banking bolån exakt samma ränta som många av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 

Så jag skulle generellt avråda från att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova på det, bli “wine’d and dine’d” och träffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. Ställ gärna frågor om just din aktör i forumet så kan vi nog hitta både en och två personer i communityn som har provat och lämnat. 

Det här är något som vi pratar om rätt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att “Ju rikare du blir desto mer får du betala och sämre investeringar får du”. Gräset är ofta inte grönare på andra sidan (eller som amerikanerna säger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) 🤣 . Avsnittet heter “Sanningen om jakten på den bättre investeringen”. 

Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra ändå. 🤣🙈

Så tänker jag, vad tänker du? 

Jan

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Jan och Caroline Bolmeson. Innehållet i podden är skapat av Jan och Caroline Bolmeson och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.