Det finns människor som drömmer om att bli fastighetsmäklare, vilket märks på olika sätt, inte minst i det faktum att det erbjuds högskoleutbildningar och kurser i fastighetsmäkleri på många lärosäten. I dagens poddavsnitt får du lyssna på Robin Bergendahl som är mäklare på Bjurfors i Trollhättan, när han berättar om sina erfarenheter som mäklare. Och Robin ger en balanserad bild av ett yrke som både är utmanande och givande på samma gång. Han menar bland annat att det finns en "mäklar-glamour" som inte stämmer mot verkligheten. Det kan finnas människor som väljer mäklaryrket eftersom de har en föreställning om höga inkomster och liten arbetsinsats. De blir besvikna. I verkligheten innehåller mäklarvardagen helt andra aspekter som långa arbetsdagar och hårt arbete, krav på ständig tillgänglighet och oregelbundna inkomster. De positiva sidorna handlar i första hand om sociala aspekter och variation i arbetsuppgifterna. Man måste må bra av att träffa människor och tycka om att hjälpa dem, oavsett var de befinner sig i livet. För fastighetsaffärer sker utav olika skäl: de som flyttar ihop, de som har fått tillökning i familjen, de som ska skilja sig och de som säljer på grund av dödsfall. Robin pratar också om den stora utmaningen med stora (och ofta förväntade) prisuppgångar på bostadsmarknaden. Han sticker också ut hakan genom att säga att vi "måste sluta behandla bostäder som en handelsvara för att tjäna pengar" och istället hitta "det nya normala". Mycket intressanta tankar!

Avsnittet är en del i programserien "Företagande på riktigt" där praktik och akademi möts för att prata verklighetsnära utmaningar. Podden är en del av en serie som ges ut av företagsekonomiska forskare på Högskolan Väst. Är DU företagare eller anställd och vill diskutera företagsutmaningar med oss forskare? Kontakta oss på: [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Högskolan Väst. Innehållet i podden är skapat av Högskolan Väst och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.