Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf, näringslivsministern Mikael Damberg och rapparen Obiora Okolo och den svenska hiphopen har alla en gemensam nämnare. Kan du gissa, vad?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sverige är finskt är ett program om hur Sverige har påverkats av Finland och finländare. Över 700 000 svenskar har finländsk bakgrund.

I fjärde och sista programmet är vi i Stockholm där Sveriges största finländska befolkning bor. Vi färdas från medeltidens finska kvartersliv till dagens miljonprogram och den svenska hiphopen. Vi träffar finnen som blev svenskjävel och den slipade ministern som kämpade för att få finsk hemspråksundervisning i grundskolan.

Vad, är du finsk!

Varje gång jag börjar på ett nytt ställe frågar mina nya arbetskompisar varifrån jag kommer. De tror att jag är från Turkiet, Marocko eller Spanien. När jag säger att jag är finsk, blir de besvikna och nästan chockade.

– Vad är du finsk!? Berättar skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf.

Den finska mamman syns och hörs

Sveriges näringslivs- och innovationsminister Mikael Dambergs mamma kom till Sverige under andra världskriget som ett av de över sjuttio tusen ensamkommande finska flyktingbarnen. Hans mamma flyttade tillbaka till Finland. Mycket senare träffade hon sin blivande make, som är svensk, och hon flyttade till Stockholm. Mikael föddes 1971.

– Min mamma har berättat att jag förde en kampanj för att få finska som hemspråk. Så det där med identitet var rätt viktigt för mig redan i skolåldern. Men jag lärde mig inte finska för att vi inte pratade finska hemma.

Obiora Okolo, eller Obi J, har växt upp i Stockholms förort Akalla, där många gator har finskt namn. Finlandsgatan, Sibeliusgången, Saimagatan, Kotkagatan, Imatragatan och så vidare. Han är rappare och har något gemensamt med flera andra artister på den svenska hiphop-scenen. Precis som hans genrebröder, Näääk och Adam Tensta, har Obi J finsk mamma.

Stackars finska pigan

En av de medeltida stockholmsfinnar man vet allra mest om var en piga från finska Pehmar, Paimio, berättar historikern Marko Lamberg. Att man vet så mycket beror på ett långt protokoll. Man försökte ta reda på vad som hänt henne, och varför hon låg på en gata i Gamla stan. Pigan var död när hon hittades.

Marko Lamberg är professor i Stockholmstadshistoria vid Stockholms universitet. Han visar oss runt i Gamla stan och vi går längst Västerlånggatan där många från Finland bodde redan på 1200 -talet.

– Finnarna var eftertraktad arbetskraft på medeltiden och beskrevs som nödvändig, berättar Lamberg.

Programledare och reportrarVirpi Inkeri [email protected]  Ramin Farzin [email protected]

Producent Erik Hedtjärn [email protected]

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.