Sverige är finskt
Eskilstuna - sverigefinnarnas huvudstad och arbetskraftsinvandringen
Avsnitt

Eskilstuna - sverigefinnarnas huvudstad och arbetskraftsinvandringen

Heikki Kiviaho var 3 år när familjen flyttade från finska Kinnula till Eskilstuna. Året var 1969. Sirpa Lindelöfs föräldrar arbetade i skift på Bolinder Munktell i Eskilstuna. Hon minns fortfarande de röda traktorer som tillverkades på fabriken.

Sverige är finskt är ett program om hur Sverige har påverkats av Finland och finländare. Över 700 000 svenskar har finsk bakgrund. I runt 700 år var länderna ett och samma. I första programmet är vi i Eskilstuna - sverigefinnarnas huvudstad - och pratar med arbetskraftsinvandringens döttrar och söner.Producenten och musikern Heikki Kiviaho som växte upp i Eskilstuna minns frågan han som treåring ställde under resan till Sverige. Var är dörren till Sverige, mamma, var går man in i Sverige?När båten öppnade sitt bogvisir, sa mamman:  Där är dörren.När Sirpa Lindelöf var ett litet skolbarn i början av 60- talet sprang hon ofta hemifrån och ner hit till Bolinder Munktells fabriksgrind. Hon mötte sin pappa när han gick av skiftet vid svarven eller fräsmaskinen.- På fabriksgolvet pratades det finska överallt. Alla var finnar. Arbetsledarna, de fackliga företrädarna, och man umgicks på fritiden, berättar Sirpa. Idag jobbar hon som finskspråkig koordinator i Eskilstuna kommun.Jarmo Lainio, debattör och professor i finska vid Stockholms universitet, har också sina rötter i Eskilstuna. Han beskriver hur samhället fick snabbt hitta på olika lösningar när 80 000 finländare flyttade till Sverige under åren 1969-70.  Programledare och reportrar Virpi Inkeri virpi.inkeri@sverigesradio.se Ramin Farzin ramin.farzin@sverigesradio.se Producent Erik Hedtjärn erik.hedtjarn@sverigesradio.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.