Compassion betyder medkänsla på svenska och innebär att kunna känna med sig själv och andra när vi har det svårt eller lider. Forskningen kring compassion visar att vi kan öka vårt eget välbefinnande genom att träna på att känna med oss själva och känna med andra vid svårigheter, motgångar, smärta eller lidande. Lidande vill vi helst undvika, men att erkänna att det finns och att våga leva med motgångarna kan komplettera livet. Att träna compassion ökar ofta tolerans och förståelse för andra och oss själva, acceptans och motståndskraft vid svårigheter.

Christina Andersson är klinisk psykolog och forskar på stress och compassion på Karolinska Institutet och har skrivit boken Compassioneffekten (2017).

Vill du ha kontakt med Kristina efter avsnittet mailar du till kristina@exist.se eller tar kontakt via hemsidan https://exist.se

Alla avsnitt finns på https://hjarnpodden.se med prenumeration.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Exist.se - Kristina Bähr. Innehållet i podden är skapat av Exist.se - Kristina Bähr och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.