De flesta hundägarna har stött på koppelaggression och därför frågar programledaren Gurgin ut poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om vad koppelaggression beror på och varför är det så vanligt. Eva Bodfäldt menar att man måste skilja på sin hund när den är lös och när den är kopplad, det är viktigt med en grundläggande relation till sin kopplade hund.
Har hundägaren en negativ inställning till andra människor eller hundar så är det sannolikt att hunden kommer att ta efter, om hundägaren är livrädd för sin omgivning så spelar träningen ingen roll. Genom att förändra känslan hos hunden så skapar man en bra grund för att sedan kunna arbeta vidare med att ändra beteendet.- Vissa hundar börjar uttrycka aggression redan när de känner vissa dofter och om man har en mat- eller lekglad hund så kan man förebygga aggressionen genom att lära in ett mer behagligt beteende när retningen närmar sig, säger Eva Bodfäldt.
Lyssnaren Annette Mertala menar att koppelaggression kanske inte alltid är aggression, det kan skulle bland annat kunna vara förväntan eller rädsla.
Orsak, ägarens förutsättningar, miljön och fler faktorer bör tas i åtanke när man kommer fram till bästa lösningen. Det finns i min mening ingen standardlösning som funkar för alla. Sen kanske omständigheterna inte tillåter den enklaste lösningen, då får man tänka om och se till andra möjligheter. Det vore ju super om det fanns ett enkelt svar på hur man kan hantera koppelaggression men det är ytterst individuellt.
Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.