*** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***

I det tvåhundraandra avsnittet av podden pratar vi om ovanliga ångestdiagnoser. Gäst är psykiatrikern Markus Takanen. Det här är andra och sista delen av specialen, och här pratar vi om hypokondri/hälsoångest, akut stressyndrom och selektiv mutism. Dessutom ger Markus en kort beskrivning av ytterligare fyra diagnoser: Pica, Münchhausen/Münchhausen by proxy, nattskräck och posthallucinatorisk perceptionsstörning.

 

Hälsoångest eller hypokondri är en stark och ihållande oro för att drabbas av allvarlig sjukdom. Det råder stor begreppsförvirring kring tillståndet, Markus och Christian reder ut vad som gäller, samt berättar vilka symtomen är och vilka behandlingar som finns. Vi pratar även om akut stressyndrom – vad är det och vad skiljer det från posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)? Dessutom talar vi om selektiv mutism, ett tillstånd som karaktäriseras av att man pratar i vissa miljöer, såsom i hemmet, men är helt eller delvis tyst i exempelvis skolan eller andra miljöer.

 

Om du vill kommentera avsnittet finns Markus på Twitter där han heter Sharedbulb, även Christian finns där och heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

 

Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt

Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/

 

Studier vi nämner:

 

Sunderland, Matthew, Jill M. Newby, and Gavin Andrews. "Health anxiety in Australia: prevalence, comorbidity, disability and service use." The British Journal of Psychiatry 202.1 (2013): 56-61.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Christian Dahlström. Innehållet i podden är skapat av Christian Dahlström och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.