Myter om brott & (o)trygghet

Välkommen till det sjätte avsnittet av Myter om brott & (o)trygghet – en podcast från Stiftelsen Tryggare Sverige.

Under de senaste åren har över 110 skjutningar och 12 mord med kopplingar till den grova organiserade brottsligheten ägt rum i Göteborg. Motsvarande utveckling kan ses i andra städer därden grova och organiserade brottsligheten har fått fäste. Som en konsekvens ökar brott som narkotikahandel, utpressning och människohandel. Detsamma gäller övergrepp i rättssak, olaga hot och bedrägerier. Till det kommer en allvarlig situation i flera förortsområden med social oro, upplopp och gängkriminalitet.

Men vilka är gängen och vad är det som driver dem? Vad ska göras för att komma till rätta med dessa allvarliga samhällsproblem? Görs tillräckligt?

Detta är några viktiga frågor som diskuteras i detta avsnitt där de medverkande utgörs av verksamhetschefen Bengt-Olof Berggren (Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg) och generalsekreteraren Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige). Programledare är Tom von Sivers.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Tryggare Sverige. Innehållet i podden är skapat av Tryggare Sverige och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.