Boken heter “Olyckliga i paradiset – Varför mår vi dåligt när allt är så bra” och gäst är överläkaren och författaren Christian Rück.

Vi befinner oss mitt i en märkligt paradox. De senaste åren har det i Sverige skett en ökning i diagnostiseringar och ökad läkemedelsanvändning, men samtidigt visar undersökningar att vi praktiken inte mår märkbart sämre (som befolkning har vi samma symtomnivåer som tidigare). Det verkar alltså vara andra anledningar som ligger bakom dessa ökningar. En del av svaret tycks ligga i att synen på ohälsa och lidande har hamnat snett och diskussioner om “psykisk ohälsa” har blivit vanligt förekommande i media. Det är ett luddigt begrepp som innefattar allt från svåra sjukdomar till normala vardagsbesvär. Christian Rück är starkt kritiskt till begreppet “psykisk ohälsa” och anser att det bör sluta användas eftersom det leder folk fel. I programmet pratar vi bl.a. om varför diagnostiseringarna har ökat kraftigt de senaste åren. Vi pratar om vad problemet är med begreppet “psykisk ohälsa”. Och vi pratar om varför vi inte ska försöka få bort allt lidande. Lyssna och få en kortversion av boken!

Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda.

Du kan stötta arbetet med podden genom att antingen skänka en engångssumma via swish (till nr 0737719037) eller genom att bli månadsgivare (tillika plusmedlem) för 19kr/mån (15kr+moms). Som plusmedlem får du även lyssna reklamfritt. Länk till plusmedlemskap hittar du här: https://plus.acast.com/s/larafranlarda.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Fredrik Hillerborg. Innehållet i podden är skapat av Fredrik Hillerborg och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.