Många vill avskaffa New Public Management. Samtidigt arbetar massor av människor idag med de mätningar och uppföljningar som infördes när NPM kom på nittiotalet. Så vad går egentligen att förändra?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När New Public Management infördes på 1990-talet, var det en radikal förändring av hur styrningen gick till av vård, skolor och annan offentlig verksamhet. Före NPM fick olika sjukhus en påse pengar och direktiv vad de skulle göra. Med NPM kom idén att all offentlig verksamhet måste följas upp med resultat som går att mäta. Som en följd av det har en hel yrkeskategori uppstått som är specialiserade på att styra, planera, mäta, följa upp och fatta strategiska beslut utifrån de mål som politikerna har bestämt.

Nu vill många avskaffa eller i alla fall förändra NPM, men till vilken grad är det möjligt?

Med Människans mått träffar vi både de som styr, och de som styrs. Vi kliver in bakom kulisserna hos några av de här tjänstemännen och i det här programmet får vi höra mer om Region Skånes indikatorbibliotek, samt om ekonomi, identitet och mätbara mål.

Medverkande:Åsa Berling, hälso- och sjukvårdsstrateg, Region Skåne.Karolin Liliengren, sjuksköterska Fosietorps vårdcentral.Roland Almqvist, forskare.Louise Bringselius, forskare och författare till boken "Tillit: en ledningsfilosofi för framtidens offentliga sektor".Jonna Bornemark, filosof och författare till boken "Det omätbaras renässans".

Producent: Fredrik PålssonProgramledare: Fredrik Pålsson och Karin BromanderIntervjuer: Karin Bromander, Fredrik Pålsson och Olivia BonsLjudteknik: Johan Chandorkar.I redaktionen ingår också Lisa Karinsdotter Pålsson

Programmet görs av Umami Produktion.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.