När Cecilia Cederstrand skulle ha barn gjorde hon KUB-testet. Sannolikheten för Downs syndrom var 1 på 92. Hur förstår vi en sådan risk? Och hur påverkas vår förståelse av att vi mäter risken?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Människans mått är tillbaka med fyra nya program om att mäta risk. Det här är det första programmet i serien.

Det finns en självmotsägelse i idén att risk ska gå att mäta, eftersom risk handlar om något som kanske aldrig kommer att inträffa. Men sannolikhetsberäkningar är lika gamla som det moderna samhället, och med förfinade metoder blir de faktiskt mer och mer exakta.

I det första programmet försöker vi förstå hur fosterdiagnostik fungerar, och vi skildrar några av de etiska, matematiska och pedagogiska utmaningar som sannolikhetstester ställer oss inför.

I programmet hör du:

Cecilia Cederstrand, som berättar om sina reaktioner på en förhöjd sannolikhets-siffra som hon fick när hon var gravid. Charlotta Ingvoldstad Malmgren, genetisk vägledare och medlem i Svenskt Nätverk för Information om Fosterdiagnostik.Christine Leeb-Lundberg, barnmorska i Lomma kommun.Erika Wall, sociolog och riskforskare vid Mittuniversitetet i Östersund.

Reportrar: Jesper Cederstrand och Lisa Karinsdotter Pålsson.Producent och programledare: Fredrik Pålsson.Ljudmix: Johan Chandorkar.

Människans mått är ett program från Umami Produktion.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.