Sofia Hagbrand bor i ett område som riskerar stora problem med översvämningar i framtiden. Dagligen ställs vi inför olika riskvärden som vi förväntas hantera. Men vad får oss att agera på en risk?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Det var ingenting vi vägde in i vårt beslut". Så säger Sofia Hagbrand som nyligen köpt ett hus på Falsterbonäset i Skåne, om risken för att havsvattennivån ska stiga på grund av klimatförändringar.

Vi ställs alla inför olika risker dagligen, och ofta kommer de med ett mått. Men en siffra är bara en siffra. Vad är det som gör att vi motiveras att försöka göra något åt vissa siffror, medan vi struntar i andra?

Det här programmet rör sig från att hantera översvämningsrisk, till att hantera riskerna med sjukdomarna diabetes och Parkinson: två sjukdomar som skiljer sig åt när det gäller mätbarhet.

I programmet hör du:

Sofia Hagbrand med sonen Morris, husägare i Falsterbo.Henrik Djerv, samordnare för klimatanpassning, på Länsstyrelsen Skåne.Sara Riggare, Parkinsonpatient och forskare i Hälsoinformatik på Karolinska Institutet.Erika Wall, sociolog och riskforskare vid Mittuniversitetet i Östersund.Christine Leeb-Lundberg, barnmorska i Lomma.Anders Frid, diabetesläkare.

Reportrar: Jesper Cederstrand, Lisa Karinsdotter Pålsson och Fredrik Pålsson.Programledare och producent: Fredrik Pålsson.Ljudmix: Jonas Mattsson.

Människans mått är ett program från Umami Produktion.

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.