Hur vet man egentligen om hunden har ett bra liv?
 
I tre och en halv timme samtalar jag med hundpsykologen Anders Hallgren som har arbetat med hundar i 50 år och skrivit ett trettiotal böcker för att ta reda på hur vi kan förstå hunden och om hundens känsliga antenner som de använder sig av för att läsa av vår sinnesstämning,
Vi pratar även om etologin som lär oss om ett lyckligt hundliv, för och nackdelar med hundträning men även om hundar med oönskade beteenden.
Lyssna på det här avsnittet för att lära dig allt om hur vi människor kan skapa det där lyckliga hundlivet.
 
Några frågor jag ställer Hallgren: 
⚫ Hundar beskrivs ofta som en intelligent känslovarelse, men vad innebär det?
⚫ Hunden är människans bästa vän brukar man säga, men är människan hundens bästa vän?
⚫ Hundar har många sammanhållande beteenden för kontakt och sammahållning inom flocken som t.ex. noskontakter, applicerar de samma sammanhållande beteenden på människor som för hund? Eller försöker de anpassa sig till vad vi kan förstå?
⚫ Även den snällaste hunden kan bli den tuffaste när hunden vill försvara oss. Är det här något djupt förankrat i hundens natur eller något hunden lär sig?
⚫ Hundrar förhindrar ofta bråk inom familjen eftersom att det ska vara lugnt och harmoniskt i sin familj. Är inte det fredsmäklande uppdraget stressande för hundar?
⚫ I hundens instinkter finns regler om hur man möts och hälsar, hur ser den ritualerna ut vid ett möte? Är det hövliga ritualer?
⚫ Vi menar ju att hundar trotsar och vi har ju ordens makt vilket betyder att allt vi säger är ju sanningen. Men trotsar egentligen hunden eller är det något vi ser?
⚫ Det är ofta man ser hur hundföräldrar rationaliserar bort ångest och upplevt obehag hos hundar. Vad händer när hundens känslor inte blir tagen på allvar?
⚫ En av hundens främsta förmågor är att kunna samarbeta, hur bra är de på att samarbeta med människor? Är de bättre på att samarbeta med varandra eftersom att de kanske är bättre på att lyssna på varandra?
⚫ Alltför få människor vet hur man ska hälsa på hundar på ett hövligt och hundriktigt sätt. Hur är man hövlig på hundars vis?
⚫ Anpassning är viktigt hos hundar och avvikare tillrättavisas ganska tydligt, men tillrättavisas i grupp även mänskliga avvikare?
⚫ Hur vet jag att min hund har förstått att jag har så starka känslor för henne?
⚫ Hur viktiga är rutinerna för en hund? Vad händer när hunden får känna kontroll över sina rutiner?

Vill du ha fler avsnitt? Ditt bidrag beskattar jag, jag räknar inte ditt bidrag som en gåva eftersom mitt arbete för att sprida kunskap och information om hund är något jag betraktar som en motprestation. Alla bidrag – stora som små – tas tacksamt emot på Swish: 📲123 267 77 63

Om du vill stötta på ett annat sätt så uppskattar jag om du skulle kunna betygssätta och recensera VBV i din poddapp!

📷 Instagram - @HundpoddenVBV 📷 Instagram - @Gurgin ⌨️ Facebook - Hundpodden Vår Bästa Vän

Podden görs av produktionsbolaget Vår Bästa Vän AB och programledare är Gurgîn Bakircioglu. www.gurgin.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Gurgîn Bakircioglu. Innehållet i podden är skapat av Gurgîn Bakircioglu och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.